• Το Γνωρίζατε;
  • Ένα είδος πύθωνα (Ρython reticulatus), που συναντάται στη ΝΑ Ασία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, συνήθως φτάνει τα 6,24 μέτρα. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε ένα μέλος του είδους αυτού να φτάσει τα 10 μέτρα. Τον σκότωσαν κοντά σε μια κατασκήνωση στην παραλία του Celebes στο αρχιπέλαγος του Malay.

Τουρισμός


Τουρισμός, Δασικό χωριό

......

Σχεδιάγραμμα των σπιτιών του δασικού χωριού , όπως είναι στη σχετική μελέτη. Πρόσοψη και αριστερή όψη.

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΓΓΥΡΑΚΙ-ΜΑΙΣΩΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


Φαίνεται πως η φύση υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη για την πανέμορφη αυτή γωνιά της Οροσειράς της Πίνδου και συγκεκριμένα το όρος Παναιτωλικό που ακούει στο όνομα Αμβρακία. Χάρη στην μεγάλη ποικιλία του τοπίου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει κάθε μορφή φυσικού περιβάλλοντος και συνθηκών. Για παράδειγμα από τον Δεκέμβρη έως τέλη Μάρτη οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να το απολαύσουν κάνοντας Cross Country σε δύο τοποθεσίες στις θέσεις Τρύπιο Λιθάρι ή Λάκκες (1500 μ.) και στη θέση Χαλαμπρέζι ή Χαλίκι (1629 μ.) αλλά και σε άλλες τοποθεσίες που προσφέροντας για το σκοπό αυτό όπως η θέση Καρανέϊκη που γειτνιάζει με την θέση Παγγυράκι ή Μαίσωμα τόπο εγκατάστασης του Δασικού Χωριού. Την Ανοιξη, όλες οι μη δασωμένες εκτάσεις καλύπτονται από αγριολούλουδα με μεθυστικές ευωδιές, ενώ το φθινόπωρο η εναλλαγή χρωμάτων με έντονο κίτρινο-κόκκινο είναι μια καταπληκτική εμπειρία.
Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία στην Αμβρακία να περιπλανηθεί κανείς στα μοναδικά δάση από την Κεφαλληνιακή ελάτη όπου ευδοκιμούν πάνω από 350 είδη χλωρίδας. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και του υψηλού κινδύνου το Παναιτωλικό αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα αναρριχητικά πεδία του Ελλαδικού χώρου, το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες για μεγάλες και δύσκολες μικτές διαδρομές ή ενδιαφέρουσες αναβάσεις. Εκτός όμως από την υπαίθρια αναψυχή και περιήγηση που προσφέρουν στον φυσιολάτρη και οδοιπόρο, παρουσιάζουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και για τον φανατικό ορειβάτη οι πολύωρες αναβάσεις που μπορεί κανείς να κάνει στην Σπληθάρα, τον ¶ννινο, το Κοκορέχι, την Τριανταφυλλία, τα Ταμπούρια ή την Τσούκα, τον Μελλιό, την Ψηλή Κορυφή κλπ. Στους οικισμούς που είναι σκαρφαλωμένοι στους επιβλητικούς και δύσβατους ορεινούς όγκους, άνθισε ένας γνήσιος Ελληνικός πολιτισμός που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι ομηρικοί οικισμοί, οι τάφοι με τα κτερίσματα, τα αρχαία αγάλματα σαν αυτό που βρέθηκε στην Αγία Τριάδα της Αμβρακίας και που αναπαριστά τον Δία να κρατάει στο δεξί του χέρι το αστροπελέκι και στο αριστερό τον αετό, τα ξακουστά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια, όπως το μοναστήρι της Μυρτιάς, τα τοξωτά γεφύρια, τα ανεπανάληπτα έργα τέχνης, η πλούσια πολιτιστική παράδοση.


Η κορυφή του Άννινου (1701 μ.) επιβλητική στέκει αγέρωχα στα ανατολικά ακριβώς απέναντι από την θέση Μαίσωμα τόπο εγκατάστασης του Δασικού χωριού.

Οι άνθρωποι εδώ διατήρησαν αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιμα τους την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά χιλιάδες χρόνια. Αυτή η παράδοση μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα στα παιδιά, από τον παππού και την γιαγιά στα εγγόνια. Δεν περιμένουν μόνο κάποια θρησκευτική εορτή για να πανηγυρίσουν. Ο τρύγος, το αλώνισμα του σταριού, το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού, οι «παρακαλιές» για την μεταφορά της πέτρας και των πλακών από όλους τους χωριανούς για τις στέγες των σπιτιών και άλλα στοιχεία της καθημερινότητας ήταν και είναι ακόμα αφορμές για να συνδυάσουν την εργασία, τον εθελοντισμό με το τραγούδι, το χορό την διασκέδαση. Κοντά σε αυτά οι γάμοι, τα βαφτίσια, οι αρραβώνες, ο ερχομός των ξενητεμένων ή η αναχώρηση για την ξενητία, οι ονομαστικές εορτές, οι μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης : Χριστούγεννα, Πάσχα και οι γιορτές των Πολιούχων Αγίων του χωριού μας Παμμεγίστων Ταξιαρχών αποτελούσαν ευκαιρία να στηθεί ένα πανηγύρι, ένα γλέντι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το διήμερο πανηγύρι παλιότερα την Δευτέρα και την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Την Δευτέρα γιορτάζουν όλα τα σπίτια της Αμβρακίας που ήταν πάνω από τον υδραύλακα που κόβει το χωριό στη μέση και την τρίτη τα υπόλοιπα σπίτια εκτός βεβαίως αυτών που έχουν πένθος. Τις πιο πολλές φορές, αν και στο χωριό είχε ανέκαθεν πολλούς και καλούς οργανοπαίκτες (Τάκης Πυρπήλης, Αθαν. Κωστόπουλος, Χαρ. Γαρδίκης, Ιωάννης Σιαλμάς, Αθαν. Γιάχος, Παν. Αναστασόπουλος, Κων. Ψηλός, Κων. Τ. Γαρδίκης, Τασία Κωστοπούλου κλπ) εν τούτοις οι άνθρωποι συχνά προτιμούσαν και προτιμούν να τραγουδούν τραγούδια «της τάβλας» (επιτραπέζια) με το στόμα χωρισμένοι σε δύο παρέες οι οποίες τραγουδούν εναλλάξ.


Πάσχα στην Αμβρακία με τον οβελία και το κοκορέτσι, ενώ στο βάθος έχει ήδη στηθεί το γιορτινό τραπέζι.

Ξακουστό είναι το πανηγύρι της Αμβρακίας το Αύγουστο, για το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώνει το κέφι και την άρτια οργάνωσή του. Ίσως δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο σε ολόκληρη την περιοχή της Τριχωνίδας. Πανηγύρι οργανώνεται και του Αγίου Πνεύματος που συμπίπτει με την γιορτή για τα Κεράσια. Ως γνωστόν η Αμβρακία παράγει σπουδαία τραγανά κόκκινα κεράσια τα οποία παλιότερα με ξυλοκιβώτια μεταφέρονταν με τα μουλάρια και τα άλογα στην αγορά του Θέρμου και όχι μόνον. Απόδειξη της έγνοιας των κατοίκων για την διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς και παράδοσης είναι και η ύπαρξη δύο πολύ δραστήριων πολιτιστικών Συλλόγων αυτού του Συλλόγου των Απανταχού Αμβρακιωτών με έδρα την Αθήνα και του Συλλόγου Αμβρακιωτών «το Παλλυράκι» με έδρα το Αγρίνιο.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ
Ο επισκέπτης του Δασικού χωριού στη θέση Παγγυράκι-Μαίσωμα του Δ.Δ.Αμβρακίας του Δήμου Θέρμου μπορεί εύκολα να βρεθεί κοντά στην πανέμορφη φύση, να ζήσει από κοντά την φιλοξενία, να μάθει για την Ιστορία του τόπου, να γνωρίσει τους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής (Θέρμο), τα Ιερά προσκυνήματα, τους παραδοσιακούς οικισμούς να απολαύσει την ντόπια μαγειρική κουζίνα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον στον επισκέπτη προκαλούν :
-Οι αρχαιότητες του Θέρμου - πρωτεύουσα της Αιτωλικής συμπολιτείας, το Ιερό του Θερμίου Απόλλωνος, το Μουσείο με τα εκθέματα.
-Το σπίτι του Εθνομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό στο Μέγα Δένδρο (5 λεπτά από τον Θέρμο) και κοντά σε αυτό ο Ομώνυμος Περικαλής Ναός και το μοναστήρι.
-Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Θέρμου.
-Ο βυζαντινού ρυθμού Ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα ανάμεσα στις πρώην κοινότητες Αμβρακιάς και Αργυρο-Πηγάδι.
-Το χαρακτηριστικό πετρόκτιστο γεφύρι της Αμβρακίας με τους 2 παραδοσιακούς πετρόκτιστους νερόμυλους και τους καταρράκτες.
-Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης μια προσπάθεια που ο Σύλλογος των Απανταχού Αμβρακιωτών έχει ξεκινήσει και είναι υπό δημιουργία σε ένα παλιό αρχοντικό του χωριού το οποίο θα αναπαλαιωθεί και θα διασκευαστεί καταλλήλως. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκθέματα από την ζωή του χωριού και τις λαϊκές δημιουργίες.
-Το μουσείο υδροκίνησης. Παλιός νερόμυλος με τα χαρακτηριστικά μαντάνια στο διπόταμο του Γιδομανδρίτη Π. Κοιν. Κοκκινόβρυσης σε πολύ μικρή απόσταση από το Δασικό χωριό και σε οπτική επαφή με αυτό.
-Ο Γιδομανδρίτης, παραπόταμος του Π. Ευήνου, ο καταπράσινος φυσικός υγροβιότοπος και το καταφύγιο της άγριας πέστροφας.
-Η καταπληκτική δασοσκέπαστη κορυφογραμμή του Παναιτωλικού με την περίφημη κεφαλληνιακή ελάτη με τον Μελιό (1592 μ.) και την Τριανταφυλλία (1817 μ.) που είναι μέσα στα όρια του Natura 2000 (προστατευόμενη περιοχή απείρου κάλλους Κέδρα (1529 μ.), Χαλίκι (1629 μ.) και Άννινος (1701 μ.).


Αποψη της Αμβρακιία. Παραδοσιακό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια, πολύ πράσινο και πολλά νερά. Τόπος ιδανικός για περιηγήσεις και πεζοπορία.

-Η ξακουστή Παναγία η Προυσσιώτισσα στον Προυσσό Ευρυτανίας που μπορεί κανείς να φθάσει είτε μετά από 3,5 ώρες πεζοπορίας μέσα από μια ονειρώδη διαδρομή 50 λεπτών περίπου μέσω Δρυμώνα-Χαλίκι. Η Αμβρακία παλιότερα ήταν το μέσον της διαδρομής των οδοιπόρων προσκυνητών που κατευθύνονταν από την Ναυπακτία προς τον Προυσσό. Έτσι οι παλιότεροι φέρνουν στη μνήμη ατέλειωτα κομβόι ταπεινών προσκυνητών να πορεύονται ευλαβικά από τις 15 έως τις 23 Αυγούστου για την χάρη της κυράς της Ρούμελης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
-Το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα στην Μάνδρα και συγκεκριμένα στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής σε πολύ κοντινή απόσταση (5 χλμ) από το Θέρμο και πάνω στην διαδρομή από Θέρμο προς Αμβρακία.
-Το παραδοσιακό χωριό Αμβρακιά με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια τα καλντερίμια, τις στέρνες με τους υδραύλακες, τα πολλά νερά, πνιγμένο μέσα στο πράσινο.

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ (MOUNTAIN BIKE - MIB).
Το Mountain Bike θα είναι μια ευχάριστη περιπλάνηση μέσα σε ήσυχους δασικούς δρόμους και μονοπάτια με περάσματα ανάμεσα σε δασιά άγρια βλάστηση που συνιστάται σε θεόρατα πλατάνια, έλατα, κέδρα, καστανιές, δρύς κλπ. Χαρακτηριστικές διαδρομές από την θέση Παγγυράκι και μέχρι τον Πλατάνια 1130 μ. υψόμετρο Αμβρακία, Αργυρό Πηγάδι (χωριά με λιθόκτιστα σπίτια).


Η Τριανταφυλλιά (1817 μ.) και στα αριστερά της το Χαλίκι οι Πλαγιές του οποίου τον Χειμώνα που είναι κατάφορτες από χιόνι προσφέρονται για σκι, Cross-Country και διασχίσεις με χιονορακέτες. Στους πρόποδες της Τριανταφυλλιάς σκαρφαλωμένο το γειτονικό χωριό Αργυρό Πηγάδι.


ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗ (RAPPEL) Το ανάγλυφο του εδάφους είναι ιδανικό για καταρριχήσεις καθώς βράχια πανύψηλα και κάθετα υψώνονται εκατέρωθεν στα φαράγγια που απλώνονται από τον Πλατανιά μέχρι την «λογούλα» και το «κοτρωνάκι», από του «ρεντζέλ» μέχρι του «Λιανού το μύλο» και από τα «Ταμπούρια» μέχρι του «Λιανού το μύλο». Έτσι μπορούν να προσφέρουν συγκινήσεις για όσους αγαπούν την καταρρίχηση κάτω όμως από τις οδηγίες εκπαιδευτή και με την χρησιμοποίηση ορειβατικών υλικών (ζώνη, σχοινιά καταβατήρες). Επίσης στη θέση Μαϊωμα που θα εγκατασταθεί το δασικό χωριό μπορεί με λίγα σχετικά χρήματα να ανεγερθεί ένας πύργος 10-15 μέτρων για Rappeling με απόλυτη ασφάλεια.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος μέσα στο δασικό χωριό με στόχους και εκπαιδευτικά τόξα μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία και εξάσκηση στην τοξοβολία.

ΙΠΠΑΣΙΑ
Δραστηριότητες όπως η τουριστική ιππασία και περιπέτεια στα βουνά που περιβάλλουν το δασικό χωριό θα μείνει αξέχαστη στον κάθε επισκέπτη. Στα δύσβατα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως της ορεινής Τριχωνίδας το μουλάρι και το άλογο ήταν πάντα ο αχώριστος σύντροφος και συνοδός των ανθρώπων στις μετακινήσεις τους. Τα υποζύγια αυτά ήταν συνηθισμένα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής και στα κακοτράχαλα μονοπάτια τους. Η τουριστική ιππασία που προτίθεται να δημιουργήσει η Αναπτυξιακή εταιρεία που έχει συστήσει ο Δήμος Θέρμου είναι ένας τρόπος για να έρχονται οι επισκέπτες του Δασικού χωριού κοντά στην παρθένα φύση και στον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Είναι σίγουρο ότι μια βόλτα με το άλογο στα μονοπάτια του Παναιτωλικού θα σας μείνει αξέχαστη. Επίσης σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. του Δήμου Θέρμου και ειδικά για μικρές ηλικίες θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά τμήματα Ιππασίας με μικρά αλογάκια ponny.


Εκπληκτικό θέαμα από τους περίφημους καταρράκτες της Αμβρακίας.

ΔΙΑΣΧΙΣΕΙΣ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ (CANYOING)
Πλατανιά-Αγία Τριάδα Κοτρω-νάκι, φαράγγι Γιδομανδρίτι (ριντζέλ -; Λιανού το μύλο), και φαράγγι Μελίγκοβας είναι το τρία φαράγγια που μπορούν να προσφέρουν συγκι-νήσεις σε κάθε φυσιολάτρη. Οι δια-σχίσεις αυτές είναι διαφόρων επι-πέδων και περιλαμβάνουν και καταρ-ριχήσεις (Rappel) σε εκπληκτικούς καταρράκτες.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ (TREKKING)
O επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την άγρια φύση, να ζήσει την μαγεία του δάσους, το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα των νερών τα οποία ορμητικά και ανυπόμονα εφορμούν από υψόμετρο 1100 και 800 μέτρων σχηματίζοντας ρυάκια και καταρράκτες. Την απέραντη ησυχία του δάσους διακόπτουν κάθε τόσο τα σκιουράκια που σαλτάρουν ανάλαφρα από κλωνάρι σε κλωνάρι συχνά με ένα καρύδι στο στόμα, ή ελάφια και ζαρκάδια τα οποία όλο και πιο συχνά τελευταία κάνουν την εμφάνιση τους. Ο λαγός, η αλεπού, το κουνάβι και το αγριογούρουνο βρίσκουν καταφύγιο στο πυκνό και συχνά αδιαπέραστο δάσος, ενώ ο γυπαετός, ο χρυσαετός, τα γεράκια, οι πέρδικες που με τα κελαηδήσματα τους ιδίως τα πρωινά δημιουργούν μια πανδαισία και είναι μόνο λίγα από τα είδη της πλούσιας πανίδας που μπορεί να θαυμάσει και να απολαύσει ο πεζοπόρος επισκέπτης. Την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού το μαγευτικό τοπίο που σχηματίζουν τα αγριολούλουδα με τις μεθυστικές ευωδιές δένει αρμονικά με το ξέφρενο πανηγύρι που στήνουν τα αηδόνια και που εκστασιάζουν τους επισκέπτες πεζοπόρους.

(Κ.Π.Ε.) ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΥ
Η επίσκεψη και διανομή στο Δασικό χωριό, η καταγραφή και ανάδειξη των μυθολογικών στοιχείων, της χλωρίδας, της πανίδας, των γεωλογικών στοιχείων της περιοχής μπορεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος των σχολείων στο Κ.Π.Ε.

ΔΙΑΣΧΙΣΕΙΣ ΜΕ ΧΙΟΝΟΡΑΚΕΤΕΣ
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πεζοπορικές διαδρομές σε χιονοσκεπείς περιοχές που προσφέρουν μοναδική θέα στο μοναδικό ανάγλυφο του Παναιτωλικού, τέτοιες περιοχές είναι το Τρύπιο Λιθάρι, οι Λάκκες , Καρανεϊκι, το Χαλίκι κλπ.

ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Όλοι οι οικισμοί της ορεινής Τριχωνίδας έχουν ζωή χειμώνα καλοκαίρι. Στην ολότητα τους διατηρούν το χρώμα και τις πατροπαράδοτες παραδόσεις. Τα ήθη, τα έθιμα, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Τα σπίτια είναι πετρόκτιστα με χαρακτηριστικές στέγες από πέτρινες πλάκες ή κεραμίδια. Ο παραδοσιακός καφενές δεν σερβίρει μόνο τον καλοκαβουρδισμένο Ελληνικό καφέ και το γλυκό του κουταλιού (κυδώνι, σταφύλι, κεράσι, καρύδι, σύκο κ.ά.), αλλά είναι συνάμα Mini Market, αλλά και τόπος όπου εκτυλίσσονται σχεδόν όλα τα δρώμενα των χωριών. Θαρρεί κανείς ότι η ζωή και ο χρόνος έχουν σταματήσει αρκετές δεκαετίες πριν. Τέτοιοι οικισμοί είναι εκτός της Αμβρακίας που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα ορεινών όγκων Leader Plus και σύντομα θα εκτελεστούν έργα ανάπλασης σε κοντινή ακτίνα βρίσκονται το Αργυρό Πηγάδι, Νεροχώρι, Κοκκινόβρυση, Κοσίνα κλπ.


Η ωραία Αμβρακία με τα πέτρινα σπίτια και τις αναβαθμίδες ντυμένη στα λευκά. Ένα θέαμα συχνό και συνάμα εντυπωσιακό.

Χαρακτηριστικές ασχολίες των μονίμων κατοίκων στα χωριά αυτά είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία απόληψης του βουτύρου, του αλωνίσματος το σιτάρι το καλοκαίρι, του αλέσματος του σιταριού και του καλαμποκιού.

ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ
Και στο δασικό χωριό αλλά και το παρακείμενο σε αυτό γήπεδο του χωριού Αμβρακία οι επισκέπτες θα μπορούν να αθλούνται στα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και mini soccer.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ (εκπαίδευση)
σε ειδικά επιλεγμένους βράχους με όλους τους κανόνες ασφάλειας μπορεί να δημιουργηθεί σχολή αναρρίχησης ιδίως για άτομα νεαρής ηλικίας παρουσία εκπαιδευτή και με όλα τα απαραίτητα όργανα και υλικά αναρρίχησης (γάντζος, σχοινιά, σφήνες κλπ), δημιουργώντας στάνταρ διαδρομές σε προσιτούς βράχους έτσι ώστε με ασφάλεια μαθητές να εξοικειώνονται με την τεχνική της αναρρίχησης και να δένονται με την φύση και το περιβάλλον.

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ (Oriantation)
Με ειδικούς εκπαιδευτές και με την χρήση πυξίδας αλλά και των στοιχείων που προσφέρει η ίδια η φύση για προσανατολισμό π.χ. βρύα, θα παραδίδονται μαθήματα επιβίωσης - προσανατολισμού μέσα στο πυκνό παρθένο δάσος.

PAINT BALL
Το ανάγλυφο του εδάφους, τα ιδιαίτερα μορφολογικά του γνωρίσματα, με την έντονη βλάστηση, τα ανισόπεδα τοπία είναι ιδανικά για την ανάπτυξη του Paint Ball. Έτσι οι επισκέπτες χωρισμένοι σε ομάδες και αναβιώνοντας τα παιδικά τους χρόνια μπορούν να παίξουν κλέφτες και αστυνόμους και να συνδυάζουν συνάμα την πεζοπορία και την επαφή τους με την άγρια φύση, αναπνέοντες καθαρό αέρα και οξυγόνο. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους. Ο απαραίτητος εξοπλισμός θα ενοικιάζεται από την Δ/νση του Δασικού Χωριού σε όσους το επιθυμούν.

EXTREME GAMES
Το πέρασμα σε ποτάμια, ρυάκια και φαράγγια με ειδικά σχοινιά και γάντζους παρουσία πάντα έμπειρου εκπαιδευτή μπορεί να προσφέρει αξέχαστες στιγμές και έντονες συγκινήσεις δοκιμάζοντας τις αντοχές του ατόμου και ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί ανάμεσα σε πανύψηλα αιωνόβια δένδρα (πλατάνια, έλατα κλπ). Σ' αυτό μπορούν να παίρνουν μέρος μικροί και μεγάλοι ανάλογα με τις αντοχές του και τις επιθυμητές συγκινήσεις.

CAYAK
Στο μέσο της διαδρομής Ναύπακτο - Θέρμο και συγκεκριμένα στην θέση Γέφυρα του Μπανιά 13 χλμ. από το Θέρμο βρίσκεται εγκατεστημένο το εθνικό προπονητικό κέντρο konοying-Cayak πάνω στον Εύηνο ποταμό. Ο Γιδομανδρίτης από τους κυριώτερους παραραπόταμους του Ευήνου σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Δασικό χωριό, προσφέρεται για ανάλογες περιπλανήσεις και συγκινήσεις ιδίως τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη όπου τα νερά είναι πλούσια και ορμητικά χωρίς ανυπέρβλητες δυσκολίες.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις, την Δ/νση Δασών του Νομού, το Κ.Π.Ε. μπορούν να οργανωθούν ειδικά προγράμματα για να στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την αγάπη προς την φύση, τον εθελοντισμό, μαθήματα επιβίωσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ξυλοκατασκευές, αυτοσχέδιες καλύβες, εθελοντική προσφορά σε άτομα τρίτης ηλικίας, πυροσβέστες κλπ.

CROSS COUNTRY
Οι επισκέπτες που αγαπούν το χιόνι και αρέσκονται στα χειμερινά σπορ θα βρουν από τον Δεκέμβρη έως τα μέσα του Μάρτη πυκνό χιόνι κατάλληλο για σκι και ιδίως Cross Country στις πλαγιές της Τριανταφυλλιάς, στο Χαλίκι, το «Χαλαμπρέζι», στα Κέδρα και τις «Λάκκες». Η απόσταση είναι είκοσι λεπτά από το Δασικό χωριό. Συχνά όμως το χιόνι κάνει επισκέψεις και πιο χαμηλά εγγύτερα του Δασικού χωριού και τότε σε μεγάλες λάκκες στις θέσεις «Νεξερός», «Βουλγαρέικα», και «Κορανέικι» οι λάτρεις του Cross Country έχουν την ευκαιρία να χαρούν το χιόνι, να κάνουν εκπληκτικές διαδρομές με τα πέδιλα του σκι (Cross Country) και να χαρούν την άγρια παρθένα φύση με τις ατελείωτες ομορφιές της.


Οι πλαγιές του Μελιού στη θέση Μουργάρι στα Δυτικά του Δασικού χωριού ντυμένες στα λευκά.