• Το Γνωρίζατε;
  • Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!

ΓΙΑΝΝΑΚΑ: H ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Δελτία Τύπου Πολιτικών σχετικά με την δραστηριότητά τους
Απάντηση
Aris
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Παρ 31 Οκτ 2003, 22:04
Τοποθεσία: Αμβρακιώτης στην Αθήνα
Γένος:
Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΑΚΑ: H ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Δημοσίευση από Aris »

H ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ
Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Υπουργό Γ.Σουφλιά εξαπέλυσε η βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ Σ.Γιαννακά στην ομιλία της κατά την διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι με θέμα «ΑΧΕΛΩΟΣ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ;» που πραγματοποίησε η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας. Η κ. Γιαννακά στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η επιμονή του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Σουφλιά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τοπικών κοινωνιών, είναι κακός οιωνός, γιατί δεν υπάρχει συνολικός και μακρόχρονος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα τα όποια «οφέλη» να εiναι προσωρινά και η καταστροφή μόνιμη γιατί δεν υπάρχει συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο σύνολο της περιοχής.
Έως σήμερα το ΣτE ασχολήθηκε πέντε φορές με το θέμα και όλες του οι αποφάσεις ήταν κατά της εκτροπής του Aχελώου. H τελευταία προσφυγή που κατατέθηκε και συζητήθηκε στο ΣτE, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε τις αποφάσεις του YΠEXΩΔE για την ανάθεση του έργου της κατασκευής του φράγματος στη Συκιά (θεωρείται μαζί με τη σήραγγα εκτροπής το σημαντικότερο κομμάτι του έργου).
Mε την απόφαση τώρα να αναμένεται, η εισηγήτρια στην Ολομέλεια του ΣτE παρέπεμψε ορισμένες πτυχές του θέματος στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πρέπει να απαντήσει. Οι πτυχές αυτές αφορούν κυρίως Περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, - όπως λένε οι πληροφορίες από την εισήγηση,- ότι ο Συμβούλιο της Επικρατείας, προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και ο κ. Σουφλιάς, χωροθετούν με νόμους της Βουλής!
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ώστε οι ρυθμίσεις που κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ να κυρωθούν με νόμο της Βουλής και να μην επιτρέπεται στα δικαστήρια να ελέγξουν τη νομιμότητά τους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο ρόλος των νόμων που ψηφίζει η Βουλή είναι να λειτουργούν ως απρόσωποι και γενικοί κανόνες δικαίου που δημιουργούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της πολιτείας και όχι να «φωτογραφίζουν» ή να νομιμοποιούν συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις με στόχο να αποφευχθεί ο δικαστικός τους έλεγχος και η οποιαδήποτε παρέμβαση των πολιτών.

Στην πραγματικότητα , ο Αχελώος εκτρέπεται, το ελληνικό Σύνταγμα παραβιάζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με τις ιλιγγιώδεις κατασκευαστικές δαπάνες των έργων της εκτροπής.
Η Αιτωλοακαρνανία στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό είναι ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ.
Το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εισηγείται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, πέραν των όσων υποχρεωτικά απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε., για την παράβαση πολλών από τις οποίες έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες εναντίον της χώρας. Παράλληλα, όμως, αποτυπώνει μια κατασκευαστική φρενίτιδα για το έργο της εκτροπής του Αχελώου και άλλα μεγάλα έργα, την αθροιστική περιβαλλοντική επίπτωση και αναπτυξιακή χρησιμότητα των οποίων, κανένας δεν έχει εκτιμήσει.
Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού πάσχει από δύο θεμελιώδεις και αθεράπευτες νομικές πλημμέλειες. Η πρώτη συνίσταται στην κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της βιωσιμότητας, η οποία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη διαφύλαξη και αποκατάσταση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας. Για αυτό και προβαίνει στην νομιμοποίηση παράνομων ενεργειακών έργων, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου κ.λπ
Η δεύτερη νομική πλημμέλεια του Πλαισίου, συνίσταται στην έλλειψη της αναγκαίας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2001/42ΕΚ), ώστε να διασφαλίζεται ο βιώσιμος χαρακτήρας του χωροταξικού σχεδιασμού.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Σχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε αμφισβήτησή του από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Και βέβαια σε αυτό το Σχέδιο, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει τροπολογία και αφαίρεση κάθε αναφοράς σε προβληματικά μεγάλα έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, που δεν έχουν υποβληθεί σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.»
Συνημμένα
ΑΧΕΛΩΟΣ ΕΚΤΡΟΠΗ.doc
(35.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 411 φορές
gianaka2_L.jpg

Απάντηση