• Το Γνωρίζατε;
  • Η γνωστή συνοικία «Πατήσια» ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!

ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Νομό Αιτ/νίας

Δελτία Τύπου Πολιτικών σχετικά με την δραστηριότητά τους
Απάντηση
Aris
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Παρ 31 Οκτ 2003, 22:04
Τοποθεσία: Αμβρακιώτης στην Αθήνα
Γένος:
Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Νομό Αιτ/νίας

Δημοσίευση από Aris »

Ερώτηση της κ. Σοφίας Γιαννακά προς τον Υπουργό Παιδείας,
κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη
Θέμα: «Προβλήματα σχολικής στέγης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας»


«Αγκάθι για ολόκληρη την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας», αποτελεί το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται ο τομέας της σχολικής στέγης στην περιοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχίας, στο νομό υπάρχουν σήμερα 300 μισθωμένες αίθουσες, οι οποίες κοστίζουν στη νομαρχία περισσότερο από 700.000 ευρώ ετησίως. Παρά το κόστος τους όμως, στην πλειονότητα τους είναι ακατάλληλες. Ειδικότερα στο Αγρίνιο υπάρχουν σήμερα 4 μόνο δημόσια κτίρια νηπιαγωγείων, ενώ όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια.
Προβλήματα, ωστόσο, υπάρχουν και στα δημόσια σχολικά κτίρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης και στολίδι στην είσοδο του Αγρινίου, παρόλα αυτά κατασκευάστηκε το 1932-4 και ελάχιστες επεμβάσεις έχουν γίνει σε αυτό έκτοτε. Το αποτέλεσμα είναι να μην πληροί ούτε στο ελάχιστο τους όρους διαβίωσης μαθητών αλλά και καθηγητών εν έτη 2008. Ειδικότερα το 1ο Δημοτικό Αγρινίου δεν έχει τουαλέτες εντός του κεντρικού κτιρίου, αλλά και αυτές που υπάρχουν σε αυτό είναι σε άθλια κατάσταση, ο προαύλιος χώρος του σχολείου καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από χώμα, ενώ τουλάχιστον τρεις από τις αίθουσες του δεν έχουν παράθυρα!
Ανάλογο πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζει και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Στην παρούσα φάση το σχολείο στεγάζεται σ’ ένα παλαιό κτίριο το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ακατάλληλο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 12ο Δημοτικό που στεγαζόταν στο παρελθόν στο κτίριο αυτό μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο εξαιτίας της επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου κτιρίου.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λύκειο του Θέρμου, το οποίο εξαιτίας του σεισμού τον Απρίλη του 2007 χρήζει άμεσης ανακατασκευής προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των μαθητών μέσα σε αυτό. Παρότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες ανακατασκευής του, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δεν έχει ακόμη αποδεσμεύσει τα απαιτούμενα κονδύλια για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις.
Σημειώνεται δε ότι το Λύκειο Θέρμου είναι ένα μόνο από τα σχολεία που επλήγησαν από τη σεισμική δραστηριότητα του 2007 στην περιοχή.
Λαμβάνοντας υπόψη:
α) ότι στα σχολεία περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους μαθητές,
β) ότι η Πολιτεία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των μαθητών μέσα στα σχολικά κτίρια,
γ) ότι είναι χρέος της Πολιτείας να εξασφαλίζει σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε χρηματοδότηση της αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν σε σχολικά κτίρια εξαιτίας των σεισμών του 2007;
2. Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε λήψη μέτρων προκειμένου να ανακατασκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν τα ήδη υπάρχοντα δημόσια σχολικά κτίρια προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις της σύγχρονης σχολικής εκπαίδευσης;
3. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο προκειμένου να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των μισθωμένων αιθουσών, οι οποίες ούτως ή άλλως σπάνια ανταποκρίνονται στις επιταγές της σύγχρονης εκπαίδευσης και των σχολικών κτιρίων του 21ου αιώνα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία Γιαννακά
Συνημμένα
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - 02.04.2008.doc
(38.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 338 φορές

Απάντηση