• Το Γνωρίζατε;
  • Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

389.000 Euro την 4ετία 2003-2006

Εδώ όλα γράφονται... τιποτα δεν λογοκρίνεται... μόνο να προσέχουμε λίγο να μην θίγουμε κάπιον άλλο και δημιουργούνται παρεξηγήσεις...

Συντονιστής: Ambrakiotis

Απάντηση
Aris
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Παρ 31 Οκτ 2003, 22:04
Τοποθεσία: Αμβρακιώτης στην Αθήνα
Γένος:
Ελλάδα

389.000 Euro την 4ετία 2003-2006

Δημοσίευση από Aris »

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Δημάρχου Θέρμου προς τους κατοίκους της Αμβρακίας.
Η επιστολή έχει ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου 2006. Η επιστολή αυτή παρόλο που ήταν ανοιχτή και απευθυνόταν προς όλους τους Αμβρακιώτες είχε κυκλοφορήσει επιλεκτικά και δυστυχώς ήταν άγνωστη προεκλογικά στους πολλούς. Σύμφωνα με αυτή την ανοιχτή επιστολή την 4ετία 2003-2006 διατέθηκαν (σπαταλήθηκαν) στην Αμβρακία 389.000 euro... δηλαδή περίπου 132.000.000 δρχ.
Τόσα χρήματα η Αμβρακία δεν είχε πάρει για να δουλευτούν μέσα στο χωριό τα προηγούμενα 50 χρόνια. Βεβαίως τα χρήματα αυτά πουθενά δεν φάνηκαν και τα έργα που έγιναν δεν δικαιολογούν ούτε το 1/10 του ποσού αυτού. Ηταν ευκαιρία με τα χρήματα αυτά η Αμβρακία να γίνει αγνώριστη. Να είναι το καμάρι του ορεινού όγκου του Δήμου Θέρμου. Δυστυχώς όμως τα χρήματα αυτά σπαταλήθηκαν και η Αμβρακία παραμένει όπως ήταν και πριν 4 χρόνια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση.

Θα σας αναφέρω αναλυτικά που ξοδεύτηκαν τα χρήματα αυτά καθώς και παρατηρήσεις για το καθένα από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και ο καθένας ας κρίνει γιατί η ανοιχτή επιστολή αυτή παρόλο που κυκλοφόρησε πριν τις εκλογές δεν ήρθε σε γνώση όλων των Αμβρακιωτών αλλά μόνο σε μερικούς επιλεκτικά.
1. Ανάπλαση οικισμού Αμβρακίας (Πλατεία – Μονοπάτια) Ποσό 160.000€
2. Εκπόνηση μελετών (αρχιτεκτονική – ηλεκτρομηχανολογική) έργου. Ποσό 10.500€

Τα χρήματα αυτά ήταν από το πρόγραμμα Ορεινών όγκων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο σκοπός που είχαν διατεθεί από την προηγούμενη τετραετία 1999-2002 ήταν για την Ανάδειξη του Παραδοσιακού Οικισμού πού είχε χαρακτηριστεί η Αμβρακία.
Χωρίς να υπάρξει απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και χωρίς να έρθει σε γνώση των κατοίκων του χωριού αυτά τα χρήματα άλλαξαν σκοπό και χρήση. Ο αρχικός προγραμματισμός για τα χρήματα αυτά ήταν να γίνουν τα γκαλτερίμια σε όλα τα σοκάκια του χωριού, να αναστυλωθούν οι 3 παραδοσιακές βρύσες που υπήρχαν στο χωριό (Κλίμα, Κερασούλα, Κουτσπιά), να αναδειχτούν οι στέρνες ποτίσματος (γούρνες) που υπήρχαν μέσα στο χωριό και οι πετρόχτιστοι τοίχοι μέσα στο χωριό.
Αντί για όλα αυτά τα χρήματα ξοδεύτηκαν στην πλατεία του χωριού που καμιά παραδοιακότητα δεν έχει αφού κατασκευάστηκε την δεκαετία του 80. Τα χρήματα αυτά είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν τελικά γιατί προέρχονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και με την αλλαγή σκοπού που έγινε δύσκολα θα βρεθεί τρόπος να ξεγελαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και να πληρώσει.
Το τι έγινε με τα χρήματα αυτά ο κάθε Αμβρακιώτης θα το δει όταν επισκεφτεί την πολυαγαπημένη μας Αμβρακία. Και μόνο αυτά τα χρήματα αν είχαν διατεθεί κατά τον αρχικό προγραμματισμό θα είχαν αλλάξει το σημερινό χάλι του χωριού.
3. Στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Θέρμου », προϋπολογισμού 318.000€, προβλέπεται η βελτίωση του αγροτικού δρόμου προς Χλιμοδού. Ποσό 25.000€.
Σημαντικό κονδύλι και αυτό που έφτανε να βελτιωθεί ο δρόμος ως το τέρμα τις Χλιμοδούς. Τα χρήματα αυτά σπαταλήθηκαν για να γίνουν 4 τεράστιοι οχετοί στη «μέση του πουθενά», εκεί που νερό δεν περνάει ποτέ και η μόνη τους χρήση θα είναι να γίνουν φωλιές για αλεπούδες και ασβούς. Η πρόφαση, γιατί περί σοβαρής δικαιολογίας δεν στέκει, ήταν ότι τα χρήματα δεν μπορούσαν να διατεθούν για νέο δρόμο. Για πιο νέο δρόμο όμως μιλάνε; Δεν υπήρχε δρόμος που κατέβαινε προς Χλιμοδού; Ο ίδιος δρόμος πλάτους 1-1,5 μέτρου περίπου που είναι σήμερα θα μπορούσε να γίνει 3 ή 4 μέτρα. Αυτό είναι βελτίωση και όχι άνοιγμα νέου δρόμου. Διάνοιξη νέου δρόμου θεωρείτε εκεί που δεν υπάρχει καθόλου δρόμος. Οταν ανοίγετε νέος δρόμος εκεί που δεν υπάρχει καθόλου τότε απαιτούνται ειδικές μελέτες.
Κρίμα που και αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν γιατί θα μπορούσε να γίνει ο δρόμος και οι λάκες στη Χλιμοδού να γίνουν εκμεταλλεύσιμες.
4. Τοπογραφική αποτύπωση οικισμού και Νερόμυλων Αμβρακίας. Ποσό 4.800€.
Το ποσό αυτό διατέθηκε για να υπάρχει μια χαρτογράφηση της Αμβρακίας απαραίτητη για κάθε μελέτη όπως και για κάθε μεταβίβαση που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος Αμβρακιώτης. Το ποσό δεν είναι σημαντικό μπροστά στα άλλα ποσά που διατέθηκαν. Δυστυχώς όμως η χαρτογράφιση έγινε μισή. Παρόλο που είχε συμφωνηθεί με το γραφείο που έκανε την χαρτογράφηση να μπούνε και οι ιδιοκτησίες για να μπορεί ο καθένας να πάρει αντίγραφο για την ιδιοκτησία του όποτε το χρειαστεί όταν παραδόθηκε στο Δήμο αυτό δεν έγινε. Η απάντηση στο γιατί δεν μπήκαν ήταν «με ένα συμβολικό ποσό όποιος την χρειαστεί μπορεί να πάρει αντίγραφο της ιδιοκτησίας του από το μελετητικό γραφείο». Ποιο όμως είναι αυτό το «συμβολικό ποσό»; Και γιατί να δοθεί αφού μέσα στις υποχρεώσεις του ήταν να είναι πλήρης η μελέτη και να μπορεί ο καθένας να απευθύνετε στο Δήμο να πάρει το αντίγραφο και όχι στο μελετητικό γραφείο; Εύλογα ερωτηματικά αφήνει το γιατί ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος δέχτηκαν να παραλάβουν ελλιπή τη χαρτογράγιση.
5. Εκπόνηση Μελετών δρόμου Τριανταφυλέϊκα-Κοσκινά-Μελίγκοβα-Αμβρακία (Τοπογραφική, οδοποιίας, γεωλογική, γεωτεχνική, Μ.Π.Ε.) ποσό 35.000€.
Σημαντικές μελέτες γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ο δρόμος από τα Τριανταφυλέϊκα μέχρι την Αμβρακία.
Και εδώ όμως κάτι φαίνεται να μην πήγε καλά. Οι μελέτες υποτίθεται ότι έχουν τελειώσει και έχουν παραδοθεί. Ένα εύλογο ερώτημα, αν όλες οι μελέτες είναι σωστές, είναι: Γιατί το έργο δεν εντάχτηκε στα αδιάθετα του 3ου Πακέτου Στήριξης αφού η Περιφέρεια δεν είχε κάποιο έργο να εντάξει και τα αδιάθετα χρήματα χάθηκαν;
Εδώ θα παραθέσω απόσπασμα από έγγραφο του Δήμου Θέρμου με ημερομηνία 15/9/2005 και αρ. πρωτ. 6394 που δημοσιεύτηκε στην «ΦΩΝΗ της ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ» σελ 4, αρ. φύλλου 76, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2005:
…………………….
ΘΕΜΑ: «Ενταξη έργων στο Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας»
…………………………………….
4. «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΕΪΚΑ – ΚΟΣΚΙΝΑ – ΜΕΛΙΓΚΟΒΑ – ΑΜΒΡΑΚΙΑ (ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΒΑ – ΑΜΒΡΑΚΙΑ) ΠΡΟΫΠΟΛ. 1.400.000€.
Το έργο αυτό έχει προενταχθεί στο Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
…………………
Από το έγγραφο αυτό βλέπουμε δύο πράγματα. α: Αν όλες οι μελέτες ήταν σωστές το έργο θα είχε χρηματοδοτηθεί. β: Στο έγγραφο αυτό μιλάει μόνο για το τμήμα Μελίγκοβα – Αμβρακία ότι έχει προενταχτεί… το υπόλοιπο τμήμα από Τριανταφυλέϊκα ως Μελίγκοβα τι γίνετε; Υπάρχει μελέτη για το τμήμα αυτό; Αν υπάρχει γιατί δεν προτάθηκε από το Δήμο προς την Περιφέρεια;
Κρίμα αν τα χρήματα που διατέθηκαν είχαν αξιοποιηθεί σωστά ο δρόμος σήμερα από Τριανταφυλέϊκα ως την Αμβρακία θα ήταν σωστός και ασφαλτοστρωμένος.
6. Στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση ύδρευσης Δήμου Θέρμου», του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», προϋπολογισμού 920.000€, προβλέπετε η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Αμβρακίας. Ποσό 56.000€.
Και τα χρήματα αυτά δυστυχώς σπαταλήθηκαν άσκοπα. Οχι ότι δεν έπρεπε να αντικατασταθούν τα λίγα μέτρα αμιαντοσωλήνα που είχαν απομείνει, αλλά θα έπρεπε να τηρηθούν οι σωστές προδιαγραφές (βάθος τουλάχιστον 80 cm όπως ήταν το παλιό δίκτυο). Το δίκτυο έγινε σχεδόν επιφανειακό, από τα σπίτια ούτε λόγος να περνάει κοντά, δεν ακολουθήθηκε η παλιά πορεία του δικτύου που αποδεδειγμένα δεν είχε ποτέ βλάβες και οι επεκτάσεις πού έγιναν δεν έγιναν έτσι που να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα σπίτια. Το παλιό δίκτυο ήταν σχεδόν ολόκληρο κάθετο γι αυτό και οι σωλήνες ούτε ποτέ έσπασαν ούτε και κράτησαν τίποτα μέσα παρόλο που ήταν σχεδόν 40 χρόνια (από το 1968). Μέρος του παλιού δικτύου αντικαταστάθηκε σε οριζόντιο όπως και όλες οι επεκτάσεις. Σε λίγα χρόνια θα χρειάζεται πάλι αντικατάσταση. Οι παροχές των σπιτιών δεν ξανασυνδέθηκαν στο νέο δίκτυο… και ας βάλει ο καθένας το χέρι στην τσέπη του.
Αφού τα σπίτια ήταν ήδη συνδεμένα στο δίκτυο ο εργολάβος δεν θα έπρεπε να τα χανασυνδέσει;
Με τη λειψυδρία που θα υπάρχει φέτος λόγω των ελάχιστον βροχοπτώσεων μήπως θα έπρεπε να ενισχυθεί το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης με το νερό από την πηγή Καραπέτσα; Θα πουμε το νερό νεράκι τον Αύγουστο στην Αμβρακία.
7. Ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων και Γεωτεχνική έρευνα και αξιολόγηση για την προστασία της εκκλησίας Αγίων Ταξιαρχών. Ποσό 6.000€.
(Η εκκλησία δεν είναι Αγιοι Ταξιάρχαι… αλλά Παμμέγιστοι Ταξιάρχαι)
Τα χρήματα ξοδεύτηκαν έγιναν 2 τρύπες. Το υπέδαφος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν βραχώδες και η Τεχνική Εταιρία για να παραδώσει αξιολόγηση και προτάσεις θέλει άλλα 3.000€. Και να μας πει τι; Οτι χρειάζεται, αν χρειάζεται, τοιχίο αντιστήριξης; Μα αυτό ήταν οφθαλμοφανές και θα χρειαζόταν για να κατασκευαστεί λιγότερα από τα μισά χρήματα που σπαταλήθηκαν.
8. Επέκταση δικτύου ύδρευσης. Ποσό 6.000€.
Η υποτιθέμενη αυτή επέκταση μόνο δίκτυο ύδρευσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο σωλήνας που μπήκε είναι σχεδόν επιφανειακός σε μερικά σημεία τελείως επιφανειακός (η τεχνική περιγραφή προβλέπει βάθος 80cm).
Ποτέ το δίκτυο στην Αμβρακία δεν είχε παγώσει όσο μεγάλο πάγο και αν έκανε. Ακόμη όμως και τότε που όλες οι εργασίες γίνονταν με τα χέρια και τους κασμάδες το λιγότερο βάθος του δικτύου ήταν 1m.
Ενώ προβλεπόταν ότι τα σπίτια που θα εξυπηρετούσε δεν θα ήταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20m έγινε στο τέρμα του ένα πολλαπλό φρεάτιο5 παροχών και ο καθένας ας κόψει το κεφάλι του πώς θα πάει από εκεί το νερό στο σπίτι του. Βεβαίως τα σπίτια αυτά ήταν ήδη συνδεμένα στο δίκτυο ύδρευσης από 25αετίας με έξοδα των ιδίων των κατοίκων και στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου θα έπρεπε να είναι η επανασύνδεση των σπιτιών με το δίκτυο ύδρευσης.
9. Διάνοιξη δρόμου προς Παυλέικα και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στο σπίτι του Γ. Σιάχου και στο δρόμο στα Σωτηροπουλέϊκα. Ποσό 25.000€
Ο πολυσυζητημένος δρόμος από τη Λουρίδα μέχρι τα Παυλέϊκα επιτέλους άνοιξε. Το κόστος κατασκευής των 25.000€ για σωλήνωση του ρέματος και των τοιχίων αντιστήριξης μάλλον είναι υψηλό αλλά χαλάλι του αφού λύθηκε ένα χρονίζον πρόβλημα. Η αυλή όμως από το σπίτι του συχ. Γεράσιμου Σιαλμά γιατί θα έπρεπε να κοπεί και να γίνει τόσο φαρδύς ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο αφού ο υπόλοιπος δρόμος, που είναι μέσα σε πεζούλες και όχι σε αυλές, δεν έχει τόσο πλάτος;
10. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου και τη μετατροπή του σε αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων. Ποσό 3.000€.
Αλλη μια μελέτη που η σκοπιμότητά της δημιουργεί ερωτηματικά. Μπορεί το Δημοτικό Σχολείο να γίνει οτιδήποτε άλλο; Εκεί όλοι μας μάθαμε τα πρώτα γράμματα. Εκεί πήραμε τα πρώτα εφόδια για τον δύσκολο δρόμο της ζωής. Μπορεί έτσι ελαφρά την καρδία αυτός ο χώρος που όλοι είμαστε δεμένοι συναισθηματικά μαζί του να αλλάξει χρήση; Ρωτήθηκαν οι Αμβρακιώτες αν θα το ήθελαν κάτι τέτοιο; Πέρα από όλα αυτά η χρηματοδότηση υλοποίησης αυτής της μελέτης από πού θα εξασφαλιστεί;
Επειδή πολλές μελέτες γίνονται χωρίς συγκεκριμένο σκοπό γενάτε και το ερώτημα: ΜΗΠΩΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ; Γιατί αν όλες οι μελέτες γίνονται από το ίδιο γραφείο κάτι δεν πάει καλά.
11. Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στο μονοπάτι Ν. Παπανικολάου – Καθάρισμα και χαλικόστρωση δρόμων εντός οικισμού και δρόμου προς Πλατανιά – Κατασκευή φρεατίου στην είσοδο του χωριού. Ποσό 6.000€.
Η σκοπιμότητα αυτού του τοίχου αντιστήριξης σε ένα μονοπάτι που ποτέ δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα και το κάγκελο βαρέως τύπου, που μπήκε και εμποδίζει την διέλευση, ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Υπάρχουν τόσα άλλα μονοπάτια μέσα στο χωριό που είναι σε άσχημη κατάσταση και τοίχοι που είναι μισογκρεμισμένοι. Όταν όμως το μονοπάτι αυτό είναι επιθυμία συγκεκριμένου προσώπου που θα εξασφαλίσουμε την συναίνεση του σε όσα άλλα γίνονται στο χωριό και την κατασπατάληση των χρημάτων… τότε είναι επιτακτική ανάγκη να φτιαχτεί.
Οσο για το καθάρισμα των δρόμων μέσα στο χωριό και την χαλικόστρωση τους μήπως αυτά έγιναν σε άλλο χωριό και όχι στην Αμβρακία;
Εσωτερική οδοποιία και προμήθεια υλικών. Ποσό 9.000€
Εσωτερική οδοποιία πέρα από το δρόμο από Λουρίδα προς Παυλέϊκα άλλος δρόμος δεν έγινε. Μήπως ανοίχτηκε κάποιος άλλος δρόμος και είναι αόρατος; Για την προμήθεια υλικών τι να πούμε; Εκτός και αν είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από το πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας. Λίγο ακριβούτσικα δεν είναι όμως αυτά τα υλικά; Με 9.000€ μπορούσε με τιμές νομαρχίας 88€ ανά κυβικό μέτρο λιγότερο δηλαδή από 30€ ανά τετραγωνικό μέτρο θα μπορούσαν μόνο με τα χρήματα αυτά να γίνουν 900 τετραγωνικά μέτρα γκαλτερίμι στο χωριό.
12. Επισκευή και διαμόρφωση τουαλέτας στο κτήριο του Σχολείου. Ποσό 5.500€
Αν κάποιος μας πει ότι αυτό το πράγμα που έγινε είναι σύγχρονη τουαλέτα και μπάνιο ή δεν το έχει δει ή δεν έχει δει ποτέ του μπάνιο και τουαλέτα σπιτιού. Σοβάς σκέτος ούτε καν αμακονία. Πλακάκια ούτε για δείγμα. Ε ας μην έχουμε και απαιτήσεις για ζεστό νερό από θερμοσίφωνα για να μπορέσει να κάνει κάποιος μπάνιο. Καλή είναι η κατσαρόλα για το ζέσταμα του νερού και η παραδοσιακή νιπτήρα που είχαν τα σπίτια μας στο χωριό πριν από 30 χρόνια που δεν υπήρχε νερό από υδραγωγείο στα σπίτια μας.
13. Χρηματοδότηση από το Δήμο του Προγράμματος Εθελοντικής Εργασίας. Ποσό 7.200€
Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για τα δύο γρούπ Εθελοντών το καλοκαίρι του 2005. Πώς γίνετε όμως για το ένα γκρούπ Εθελοντών το 2006 να διατεθούν από το Σύλλογο του χωριού μόνο 1.000€; Και μην μας πει κάποιος ότι στο ποσό αυτό ήταν μεροκάματα μάστορα, προμήθεια εργαλείων ή υλικών. Τα υλικά είναι σε άλλο κονδύλι του Δήμου και μεροκάματα μάστορα και εργαλεία πληρώθηκαν από τους Συλλόγους.
14. Εκπόνηση Μελετών δρόμου Αμβρακία – Αργυρό Πηγάδι – Καστανιά (όρια Νομού) – (Τοπογραφική, οδοποιίας, γεωλογική, Μ.Π.Ε.). Ποσό 31.000€
Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή η μελέτη να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να γίνει ο δρόμος αυτός που θα δώσει πρόσβαση προς την Ευρυτανία συντομεύοντας το δρόμο Θέρμο - Προυσός κατά μισή ώρα περίπου.

Απάντηση